All Images Header

Superzuinige woning

Superzuinige woning

Balanswoning WV Nieuwe Energie en BINK software

‘Een energetische, superzuinige woning met behoud van de authentieke uitstraling’

In Nederland staat een flink aantal woningen met energielabel D of E. De komende jaren komt hier verandering in nu woningcorporaties – richting 2020 – verplicht zijn hun woningvoorraad te verduurzamen. Zij hebben hierbij keuze uit verschillende oplossingen, waaronder Energiesprong, waarbij – door de woning goed te isoleren – de warmtevraag wordt gereduceerd. Een alternatief is het Balanshuis, waarbij alleen datgene wordt aangepakt, dat een betere energieprestatie in de weg staat. Kortweg een combinatie van bouwkundige en installatie technische maatregelen, zonder dat het gevelbeeld van de woning wordt aangetast.

Woningcorporatie Kleine Meierij uit Rosmalen ontving onlangs de sleutel van de eerste woning die door Balanshuis tot een nul-op-de-meter woning is gerenoveerd. Daarvoor berekende WV Nieuwe Energie B.V. de meest energie besparende aanpassingen met gebruik van BINK. Het gaat om een eengezinshuis in een rijtje dat is gebouwd in de jaren zestig en waar enkele eenvoudige energetische aanpassingen zijn gedaan in combinatie met installatietechnische aanpassingen, die leiden tot een enorme verlaging van het energieverbruik. Met een AA++ energielabel en een langere levensduur van de woning als resultaat.

BINK Energieprestatie berekening

Energetisch ontwerp

“Om te komen tot een optimaal energetisch ontwerp, hebben we de woning ruw uitgewerkt in SketchUp, waarin we tevens alle woningwaardes hebben opgenomen”, vertelt Wim van der Valk, directeur van WV Nieuwe Energie B.V. “Het ontwerp is vervolgens geïmporteerd in het softwareprogramma van BINK Software, waarin we verschillende energieprestatieberekeningen hebben uitgevoerd om de huidige energieprestatie in beeld te brengen. Aan dit model hebben we verschillende maatregelen toegevoegd, waaronder HR++ glas en een warmtepomp, waardoor de EPC van de woning sterk verbeterde. Hier zijn we net zo lang mee doorgegaan, totdat de woning uitkwam op een EPC van -0,4, zodat niet alleen de energie van het huishouden, maar ook het eigen verbruik van de woning volledig gecompenseerd wordt door de eigen energieopwekking.”

Lees hier het volledige artikel.