All Images Header

Brandoverslag berekenen vanuit BIM-modellen

Brandoverslag berekenen vanuit BIM-modellen

Twee jaar geleden besloot KVMC Management & Consultancy om al hun bouwbesluit- en installatieberekeningen uit te voeren met de producten van BINK Software. Goede ervaringen met de software en de integratie met het BIM-proces waren de belangrijkste redenen voor het bedrijf uit Dordrecht om voor BINK te kiezen. Sinds april dit jaar werkt KVMC ook met Brando Professional. Adviseur brandveiligheid Rogier Baakman deelt zijn ervaringen.

Zo vlak voor de zomervakantie is het zoals bij veel bureaus topdrukte. Lopende projecten worden afgerond en tijd voor interviews is er nauwelijks. Toch maakt Rogier Baakman tijd om zijn eerste ervaringen met Brando Professional met ons te delen. Vooral zijn openhartigheid en kritische kanttekeningen vallen op.

Eerste kennismaking met Brando Professional

Tot voor kort maakte KVMC geen brandoverslagberekeningen, terwijl de expertise hiervoor wel in huis was. Door de komst van Brando Professional veranderde dit. Baakman: “Voor ons was het een logische stap om ook Brando te gaan gebruiken. We waren immers al bekend met de andere modules van BINK 9, dus zodoende zijn wij zelf ook brandoverslagberekeningen gaan aanbieden.” Baakman had de functionaliteit van het systeem snel in de vingers: “Ik ben in eerste instantie begonnen zonder cursus. Omdat ik al ervaring had met BINK 9 dacht ik er zelf wel uit te komen. Na een aantal keer tegen wat vragen aan te zijn gelopen heb ik toch maar besloten om een cursus te volgen bij BINK. Dit beviel me prima. Na twee middagen ondersteuning was ik helemaal wegwijs in het pakket.”

Integratie met BIM

De integratie met het BIM-proces is een van de belangrijkste redenen voor KVMC om met BINK 9 te werken. Toch werkt Baakman nog vaak met de traditionele importfunctionaliteit van 2D-CAD-tekeningen. Baakman legt uit waardoor dit komt: “Soms is er geen andere methode voorhanden dan gebruik te maken van DXF. Niet alle opdrachtgevers werken immers met BIM-modellen. En maken ze wel gebruik van die modellen, dan is het 3D model vaak nog ongeschikt voor gebruik in BINK 9. Bovendien werkt BINK 9 en dus ook Brando over het algemeen snel en prettig als je een tekening importeert vanuit AutoCAD. Dus we kiezen heel bewust voor de methode die het beste past bij de data die voorhanden is. Of je nu vanuit DXF of vanuit het BIM-model werkt, uiteindelijk gaat het er toch om dat je snel over goede en betrouwbare rekenresultaten beschikt. En BINK biedt je beide opties.”

DGMR BINK Software heeft het ontwikkelen en perfectioneren van de koppeling tussen haar rekenprogramma’s en BIM-modellen als een van de speerpunten gemaakt. Brando Professional is nu al beschikbaar met deze BIM-koppeling.

Direct aan de slag

U beschikt al over Brando Professional voor slechts € 540,- per jaar. Om u direct te laten profiteren van de vele voordelen van Brando Professional bieden wij de software nu tijdelijk aan met helpdeskondersteuning en gratis cursus! Open hieronder het bestelformulier of klik op de link voor meer informatie.

Bestelformulier