All Images Header

Leren werken met professionele programma’s

Leren werken met professionele programma’s

De software van BINK wordt door steeds meer bedrijven ontdekt, ook buiten de landsgrenzen. Katholieke Hogeschool Kempen in het Belgische Geel startte in 1999 al met de onderwijslicentie en heeft nu ook speciale studentenlicenties van de BINK Installatie suite aangeschaft.

Al in hun studietijd leren studenten nu werken met professionele programma’s.docent Paul de Schepper

Hoe is Hogeschool Thomas More bij de BINK software terechtgekomen?

“Via onze collega’s van de Fontys Hogeschool Eindhoven werktuigbouwkunde waarmee wij enkele jaren geleden een TRIS-project hebben afgesloten rond de berekening van klimaatinstallaties. Het doel was het onderwijs over HVAC-installaties in Nederland en België met elkaar te vergelijken en een gezamenlijk werkpakket uit te werken. De gebruiksvriendelijkheid en de vele mogelijkheden die het pakket toen te bieden had gaven de doorslag om het aan te schaffen.”

Wie gaan er met het pakket werken?

“Studenten van de Bachelor elektromechanica afstudeerrichting klimatisatie. In het eerste jaar leren zij de warmteverliesberekening maken en bekijken zij het glaserdiagramma rond vochtberekening. Het tweede jaar werken zij vooral met het pakket van luchtkanalen. In het derde jaar werken zij met het pakket rond leidingberekening, gasleidingberekening en radiatorenselectie. Ook de koppeling tussen CAD en de software van BINK wordt nagegaan en uitgetest. Onze studenten zullen gedurende drie jaar met de software werken.”

Hoe zijn de ervaringen tot nu toe van de studenten?

“Positief, groot voordeel voor hen is dat ze geen ellenlange berekeningen moeten maken maar snel tot een resultaat komen. Ook het feit dat ze thuis kunnen werken met de software via de studentenlicentie ervaren zij als positief. Toch moeten zij de eerste lessen een beetje hun weg zoeken in de software. Tenslotte is het toch een professioneel programma dat door grote bedrijven gebruikt wordt.”

Wat bevalt u het beste aan de software?

“Het visuele pakket van de leidingberekeningen, je kunt direct zien welke leiding je aan het invoeren bent. Voor studenten werkt deze visualisatiemethode beter dan het steeds maar opnieuw invullen van getalletjes zoals bijvoorbeeld bij de warmteverliesberekening. Ook de koppeling tussen CAD en de BINK software is een prima idee geweest voor ons, op deze manier zien de studenten meer wat de mogelijkheden zijn van de informatica.”

Is er nog iets dat u mist in de software?

“Misschien een ‘Belgisch’ pakket voor de energieprestatieberekening.”

Hoe zijn de contacten met het bedrijf?

“Zeer goed. Op beurzen word je steeds persoonlijk aangesproken en ze maken tijd voor uw opmerkingen en vragen. Jammer genoeg kunnen we te weinig naar de contactdagen gaan die BINK software regelmatig organiseert.”